lactose-intolerantie

Lactose intolerantie komt overal ter wereld voor en melk bevat veel lactose (4,6%).
Het volledig uitsluiten van lactose in kaas kun je nooit volledig garanderen. Er kunnen nog sporen aanwezig zijn. Er zijn echter wel de volgende richtlijnen:
Bij alle Hollandse harde kazen (Goudse, Edammer, Boerenkazen, Geitenkaas, Schapenkaas) is sprake van een zodanig productieproces dat de lactose tijdens het proces wordt uitgewassen / verzuurd.

Wat er na de bereiding van de kaas nog overblijft is zeer weinig lactose en verdwijnt binnen 24 uur na de productie. Er blijft dus een nihil meetwaarde achter in de kaas. Jonge en Jong Belegen kazen kunnen nog enige sporen van lactose bevatten. Belegen t.m. oude kazen zijn zeker lactose vrij.De gebruikte toevoegingen aan de Goudse Weydeland kaas zijn:  E251 (natrium nitraat) en E160A (caroteen) en E160B (annatto).

Boerenkazen bevatten geen kleurstoffen.

Voor harde buitenlandse kazen geldt in dit geval hetzelfde. (Emmenthaler, Gruyère, Cantal, Parmesan etc.)
Halfharde kazen (witschimmel, roodbacterie en blauwader) worden eigenlijk op de zelfde manier bereid als de Hollandse kazen. Hier zal de meetwaarde minimaal zijn (0,3% tot 1,5%) en dus relatief veilig om te eten bij een lactose deficiet. Maar dus niet bij een ernstige lactose allergie. Denk aan Roquefort, Feta, St. Albray, Brie, Camembert, Zachte geitenkaas etc. U als klant zal dus zelf een stukje moeten uitproberen welke kaas wel of niet kan!

Echter bij de zachte (wei)kazen zoals Ricotta, Hüttenkäse, Mozzarella etc. stopt deze verzuring van de kazen tijdens het productieproces en wordt vaak nog een chemische verzuring toegepast. Deze kazen bevatten vaak tot 3% lactose. Wij adviseren dus geen verse kazen !
Voor mensen met een lactose deficiet in de vorm van een slechte verdraging (opgeblazen gevoel, winderigheid) zou het dus mogelijk kunnen zijn om Hollandse en buitenlandse harde en halfharde kazen te nuttigen.
Voor mensen met een ernstige lactose allergie reageert men meestal op iedere kaas anders en zou men een zeer klein stukje kunnen uitproberen van de harde kazen.(BRON : H.Oosterhuis ; lactose autoriteit)

Allergeneninformatie Algemeen :

In het kader van de wetgeving allergeneninformatie hebben wij van onze verse producten alle informatie op onze prijskaartjes vermeld aan voor- of achterkant.

Mocht u meer willen weten, vraag dan onze medewerksters om informatie, zij kunnen van ieder product de informatie opzoeken op onze speciale allergenen "tablet"

Leonidas Bonbons

 

Uw Leonidas-vestiging
in Roermond
Lees meer...

De Winkel

Adres: Joep Nicolasstraat 1
  6041 JZ Roermond
Tel: 0475 - 331093
E-mail: info@keesheukske.nl
   
KVK: 12096863
BTW ID: N001827676855