manchego

Manchego komt,zoals de naam reeds doet vermoeden,uit het Spaanse La Mancha. Manchego is de kaas die kazen in het algemeen populair maakte in Spanje. En dat is niet voor niets. De kaas wordt gemaakt van de zuivere melk van het Manchego-schaap, een sterk ras, dat ook bij zeer grote droogte overleeft.

In Lan Mancha wordt al sinds de IJzertijd kaas bereid. de MAnchego, waar onder meer de Romeinen gek op waren. De kaas was vooral bedoeld als voedselproviand voor de herders: de schapen werden vooral voor hun wol gehouden. Pas veel later, in de negentiende eeuw, werd de kaas ook vervaardigd uit economisch belang. Queso Manchego heeft sinds 1984 het stempel van de beschermde herkomstaanduiding Denominación de Origen (D.O.).

Om het etiket artesanal (ambachtelijk) te mogen voeren, mag de kaasmaker alleen rauwe melk gebruiken. Tegenwoordig wordt echter veelal gepasteuriseerde melk gebruikt.

Fresco, die slechts zestig dagen heeft gerijpt. Semicurado is vergelijkbaar met belegen en de Curado heeft meer dan zes maanden gerijpt, waarna het een stevige, snijdbare kaas is. Añejo is overbejaard: deze kazen hebben soms wel twee jaar gerijpt.

Een stukje Curado ondergedompeld in olijfolie van goede kwaliteit is perfect maar ook op de dessertkaart zeer gewild.

Leonidas Bonbons

 

Uw Leonidas-vestiging
in Roermond
Lees meer...

De Winkel

Adres: Joep Nicolasstraat 1
  6041 JZ Roermond
Tel: 0475 - 331093
E-mail: info@keesheukske.nl
   
KVK: 12096863
BTW ID: N001827676855